Sebők Odile

ayurvédikus masszőr, jógaoktató

Gyógytorna 21206 éves koromig jórészt a nagyinál voltam. A kedvenc nagymamám skorpió jegyben született és áldott volt nemcsak hatalmas munkabírással, de a természet szeretetével és óriási intuícióval is. Nagycsaládban született és később ő is 6 gyermeket szült. Amikor a gyerekek, ill. az unokák betegek lettek, akkor gyógyteákkal, napfürdővel és egyéb természetgyógyászati dologgal gyógyította őket. A másik oldalt anyukám képviselte, aki napi fél marék gyógyszert szedett, és engem is azzal próbált tömni. Budapesten a gyógyszerek dacára mindig beteg voltam, a nagyinál pedig (gyógyszerek nélkül) makkegészséges egészen addig, amíg vissza nem hoztak Budapestre. Apukám szintén a természetes gyógymódokat szerette.

Jártam az orvosi egyetem előkészítőjére, de végül a fizika - mint felvételi tárgy -, és a kórházak béli gyógyszerszag eltaszítottak az orvosi pályától. Tartósítóipari üzemmérnök lettem, mert az embereket szerettem volna egészségesen táplálni, algával ill. szójával. Ott azonban nem ezt tanultuk. Következett a pályamódosítás. Kerestem az utamat. Kerestem, hogy miben vagyok én több mint az átlag. Rájöttem, hogy az érzékenységemben és a segíteni akarásomban egészen biztosan. Egyre jobban kezdett az út is kirajzolódni előttem.

14-15 éves koromban jógáztam fél évig, aztán vissza kellett adni a könyvet, így abbahagytam. Féltem, hogy ha rosszul csinálom a légzést, akkor árthatok vele magamnak. 27 éves koromban ismét előkerült a jóga és 1991 novemberében találkoztam a Mesteremmel: Parahams Swami Maheshwaranandával, akinek 1992 nyarán a tanítványa lettem.

A fél drága kövek mindig is vonzottak, éreztem a gyógyító erejüket. 1991 őszén ismerkedtem meg a bioenergiával, ill. a radisztéziával. Később elvégeztem a Reiki I-II-t és reflexológia tanfolyamot is. Ebben az évben említette nekem a Mesterem az ayurvédát, azóta foglalkozom vele. Időközben elvégeztem egy Fitoterápia tanfolyamot is az ETI-nél.

Az Indiai Pune Tilak Maharastra University orvosaitól tanultam az ayurvéda alapjait, a ayurvédikus főzést ill, az Abhyanghát (olajos masszázs) és nagyon sok féle ayurvédikus terápiás kezelést (Kati Basti, Nabhi Basti, Upamaha, Shiroabhyangha, Shirodhara, Lépa, stb.). 2006-ban vizsgáztam. A diplomám hindiül és angolul íródott.

Gyógytorna 2120

Az Ayurvéda jelentése: Ayu=élet, Véda= tudomány. Több ezer éve lejegyzett gyógyítási tudomány. Az összes gyógyítás ebből fejlődött ki.
Az egyik csoportosítás szerint két ága van: az egészség megőrzése, fenntartása, ill. a gyógyítás.
A másik csoportosítás szerint 8 ága van: Kulcscsont feletti gyógyászat, pszichiátria, gyerekgyógyászat, sebészet, toxikológia, belgyógyászat, Rasayana (megfiatalítás), Vajikarana (hogyan lehet egészséges gyereket nemzeni – minden, ami ebbe a témakörbe beletartozik), Rasashastra (fémekkel, fél és drágakövekkel való gyógyítással) és foglalkozik még Marma terápiával (szervezetben található életfontosságú pontok) is.

2009-ben gyógymasszőri képesítést szereztem, ahol megtanultuk a svéd masszázst, reflexzóna masszázst, kötőszöveti masszázst, csonthártyamasszázst, iszappakolást, súlyfürdőt, tangentort (víz alatti sugármasszázs), szénsavas fürdőt is és természetesen a különböző betegségek esetén mit és hogyan alkalmazzunk. Gyakorlaton a Gellért fürdőben, ill. az Országos Reumatológiai Fizioterápiás Intézetben (ORFI) voltam.

Gyógytorna 2120       

2010-ben egy Budapesten praktizáló ayurvédikus orvostól - Dr Arun Gupta-tól - megtanultam az Abhyanga masszázs másik fajtáját, az Udwarthanás masszázst (ödémák, ciszták, zsírfelhalmozódás csökkentésére, vérkeringés fokozására való), a Pótli masszázst (zsákos masszázs), az Agni pótlit (a hideg elem és a zsír csökkentésére), a Patra pótlit (reumásoknak és Vata túlsúly esetén), és a Shastik potlit (paralizys esetén). Megtanultam hogyan masszírozzak időseket, gyermekeket és várandós anyákat (az első, a második, ill. a harmadik trimeszterben). Ezen tanulmányaim alatt sokszor volt alkalmam szinkron masszázst végezni az ott dolgozó kollegákkal.

2011 nyarán és őszén ismét nagyon sokat tanultam Krishna Kumartól, aki Keralában tanulta az ayurvédikus masszázst és terápiákat.
Hála az internetnek on-line kapcsolatot tudok tartani indiai ayurvédikus iskolám orvosaival és évente egyenlőre még csak kétszer jönnek, de bizonyára a látogatásuk még sűrűbb lesz.

Életemet arra tettem fel, hogy az embereknek segítsek. A Halak jegyben születettek sokszor teszik ezt, különösen, ha februárban láttak napvilágot...

A jelentkezés indiai továbbképzés miatt szünetel.  További információ:
Sebők Odile ayurvéda masszőr
Mobil:
+36-20-311-1108
E-mail:
sebok.odile@gmail.com
Web:
http://www.ayurvedamasszazs.hu , http://www.facebook.com/ayurvedamasszazs