Meditáció a nagyvállalatoknál

Az elme ügyletei - Mind business (Financial Times Magazine, 2012. augusztus 24.)
Írta: David Gelles

Jóga, meditáció, tudatosság: Miért teszi magáévá néhány nyugati nagyvállalat (a legnagyobbak közül) a keleti spiritualitás értékeit?

Életkép a General Mills cégcsoport Minneapolisi (Minnesota) központjában:

Ha kedden reggel a megfelelő ajtót nyitjuk ki, lehet, hogy néhány tucat csoport- és felső vezetőt látunk, akik csendesen ülnek együtt és elméjüket közösen acélozzák az elkövetkező munkahétre. Majd nyissunk ki aznap délután egy konferencia termet, ahol ötvennél is több régóta a vállalatnál dolgozó foglalkoztatottat találunk, akik „fa pózban”, fél lábon állva jógát gyakorolnak.

Vegyük észre, hogy a General Mills területén minden egyes épületben találunk zafukkal – az ülőgyakorlatokhoz használt párnákkal – valamint jóga matracokkal felszerelt meditációs termet, ahová a foglalkoztatottak napról-napra azért térnek be, hogy a vállalati megbeszélések között néhány percnyi nyugalomra leljenek. Ezek a legnyilvánvalóbb jelei annak, hogy a General Mills-nél létezik valami, ami egy közös spirituális életre hasonlít.

Nincs megbízható statisztika azzal kapcsolatban, hogy hány vállalat biztosít a munkahelyi meditációra lehetőséget, ugyanakkor az Aon Hewitt humán erőforrás és tevékenység kihelyezési konzultációs iroda felmérései szerint, az amerikai nagyvállalatok negyede indított „stressz csökkentő” kezdeményezéseket, és ez a szám meredeken növekszik.

Modern korunkban a felsorolt ellentmondások - a nem buddhista buddhizmus oktató; a spirituális közösségekkel rendelkező vállalat; és az, hogy a kapitalizmus olyan értékeket tesz magáévá, melyek elutasítják a materializmust - lehet, hogy már nem is meglepőek. Ugyanúgy, ahogy a General Mills termékeit is az egész Földön értékesítik, Indiana-tól Indiáig ezekkel etetik az embereket, a nagy világvallások alaptételeivel is szabad a kereskedés bolygónk minden pontján. Ennek eredményeként ugyanazok az emberek, akik odafigyelnek arra, hogy hatalmas vállalati profitokat generáljanak és alacsony kalória tartalmú reggelit fogyasszanak, törekszenek a spirituális egyensúlyuk fenntartására is, sőt a megvilágosodást is megízlelnék. Marturano azt mondja, „nincs olyan, hogy egyensúlyt teremtünk a munkahelyi és magán életünk között. Egy életünk van. A lényeg az, hogy ezt éberen éljük.”

 

A teljes cikk innen letölthető.

David Gelles a Financial Times amerikai kiadásának a fúziók és felvásárlások témájával foglalkozó újságírója